Skip to content

Dorade uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 flinke dorade voor 4 personen (of een (zalm)forel), 2 kleine visjes of 4 visfilets, schoongemaakt door de visboer)
  • 1 citroen in plakjes
  • flinke hand verse platte peterselie
  • flinke hand verse koriander
  • 3 geplette tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Stappen om een hele dorade uit de oven te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Spoel de vis schoon en dep droog.
  3. Pak een ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Leg de vis erin.
  4. Bestrooi de binnenkant met een beetje zout en peper. Leg de plakjes citroen in de buik. Vervolgens de kruiden en knoflook erop.
  5. Besprenkel de vis met een beetje olijfolie en zet zo’n 25 minuten in de oven. Ik had een enorme vis van 1 kilo. Vraag je visboer om advies hoe lang jouw vis in de oven mag.
  6. Serveer op een mooie grote schaal.

Tip: Aan de vis valt niet veel voor te bereiden. Dep de vis alvast droog en kruid met zout en peper. Bereid de citroen en knoflook alvast voor en leg koel. De rest doe je ter plekke terwijl de oven opwarmt. Dit kost je slechts 5 minuten of minder zelfs.

Stappen om visfilets te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Dep de filets droog.
  3. Pak een ovenschaal en leg hierin een vel bakpapier.
  4. Hak de kruiden grof en snijd de knoflook fijn. Maak een marinade van de kruiden, knoflook en olijfolie. Strooi zout en peper over de filets en smeer de gefileerde kant in met de marinade. Leg elke filet op 2 plakjes citroen met de gemarineerde kant naar boven en zet zo’n 20 minuten in de oven. Vraag je visboer altijd om advies hoe lang jouw vis in de oven mag.
  5. Serveer op een mooie grote schaal.

Tip: Ook dit kerstrecept is makkelijk voor te bereiden. Maak de marinade van te voren en zet klaar in de koelkast. Zodra de oven opwarmt, start je bij stap 2 & 3. Vervolgens smeer je de filets in met de marinade en zet in de verwarmde oven.

Een recept van: www.visrecepten.nl

Zalm met groene groenten uit de wok

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g (diepvries) zalmfilet
  • 200 g (diepvries) tuinbonen
  • 250 g broccoli, in roosjes
  • 200 g peultjes of sugarsnaps,
  • peper en zout, versgemalen
    sap en rasp van ½ citroen
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gehakt of geperst
  • 75 g cashewnoten
  1. Laat de zalmfilet even ontdooien als deze uit de diepvries komt. Snijd de vis in blokjes van 5 cm en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm met peper en zout.
  2. Kook de tuinbonen en broccoli 5 minuten en voeg de laatste 3 minuten de peultjes of sugarsnaps toe. Spoel de groenten in een zeef onder koud water en laat ze uitlekken.
  3. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Rooster hierin de cashewnoten en schep ze uit de pan. Voeg de rest van de olie toe. Schep de zalmblokjes, knoflook en citroenrasp erdoor en roerbak 3 minuten. Schep de groenten er voorzichtig door en breng op smaak met peper, zout en citroensap. Bestrooi het gerecht met de noten.

Serveer er tagliatelle of rijst bij.

Een recept van: www.visrecepten.nl

Romige spaghetti met prei, spekjes en makreel

Ingrediënten voor 4 personen
  • 4 dubbele of 8 enkele makreelfilets met vel (totaal ca. 500 g
  • 300 g spaghetti
  • 4 el olijfolie
  • 150 g gerookt spek, in blokjes
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 500 g prei, in ringen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 beker crème fraîche (200 g)
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  1. Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit in een hapjespan 2 el olijfolie. Bak de spekblokjes met de sjalot 3 min. Voeg de prei toe en bak in 4 min. beetgaar.
  2. Schenk de wijn bij de prei. Roer de crème fraîche erdoor en verwarm nog 2 min. Verhit intussen in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bestrooi de makreelfilets met zout en peper en bak ze in 2-3 min. per kant bruin en net gaar.
  3. Giet de spaghetti af en meng door de prei. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de spaghetti over 4 borden. Leg er de makreelfilets bij en bestrooi met de peterselie.
Een recept van: www.visrecepten.nl

Makreelquiche met paprika

Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 gerookte makreel (ca. 400 g)
  • 6 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 2 el olijfolie
  • 3 paprika’s naar keuze, in reepjes
  • 4 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 150 g geraspte jongbelegen kaas
  • 2 el verse tijmblaadjes
  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bekleed een ingevette quiche- of taartvorm met de deegplakjes.
  2. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de paprikareepjes 5 min. Maak intussen de makreel schoon en verdeel in stukjes. Klop de eieren los met de slagroom, de kaas, de tijm en zout en peper naar smaak.
  3. Verdeel de helft van de paprika en de makreel op de deegbodem. Schenk er de helft van het ei-kaasmengsel over. Verdeel er de rest van de paprika en de makreel over. Schenk tenslotte de rest van het ei-kaasmengsel erover. Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Lekker met een frisse bladsalade.
Een recept van: www.visrecepten.nl